Het hoe en waarom van de calamiteitencommissie | deel 1
De Drentse huisartsenspoedposten zijn eind jaren negentig opgericht, omdat de werkdruk en toenemende zorgvragen voor huisartsen (toen nog uit hun privésituatie werkend) te hoog werd. Hierdoor hoefden huisartsen minder vaak buiten kantooruren te werken. Omdat huisartsenspoedposten als zorginstelling door de overheid werden aangemerkt, was het nodig om een calamiteitencommissie in te stellen. Waarom? Een zorgaanbieder of zorginstelling is verplicht calamiteiten te melden bij de Inpectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en hoe dat moet, staat weer in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Je komt geregeld op onze website en in onze nieuwsbrieven de rubrieken 'Leren van Casuïstiek' en de 'Medische vraag' tegen. Vandaag leggen we uit wie hierachter zit en waarom!
Wie zijn zij en wat doen ze?
De huidige calamiteitencommissie bestaat uit:
- Ghislaine Heesen, huisarts en voorzitter van de commissie
- Jeanet Klijntunte, huisarts
- Tjitske van der Zee, huisarts
- Elbert van den Ende, huisarts
- Evert Barnveld, physician assistant
- Heleen Beuving, triagist Meppel
- Japke van Essen, triagist/adspirant-lid Emmen
- Rianne Bakker, triagist/adspirant-lid Hoogeveen
- Rick Strohbach, triagist/adspirant-lid Assen
Elk lid krijgt een PRISMA training. PRISMA staat voor 'Prevention Recovery Information System for Monitoring and Analysis'. De PRISMA-methode is zeer geschikt om trends en patronen te constateren in de oorzaken van meerdere incidenten. Ook helpt de methode hoe verbetermaatregelen te treffen om in het vervolg incidenten te voorkomen. Als voorbeeld levert de commissie regelmatig artikelen aan die wij delen in onze nieuwsbrief en op de website, zodat ook anderen zorgaanbieders hiervan kunnen leren.
We stellen de leden in fases aan je voor en beginnen met Ghislaine. Zij is voorzitter van de calamiteitencommissie.
Ghislaine Heesen
Ghislaine Heesen, huisarts, coördinator opleidingen voor AIOS Huisartsenopleiding Groningen en kaderhuisarts Spoedzorg.
"Het doel van mijn deelname aan de calamiteitencommissie is bijdragen leveren aan kwaliteit binnen Dokter Drenthe, aan een veilig werk klimaat van de medewerkers van Dokter Drenthe én (bijvangst) ik leer enorm veel over het voorkomen van calamiteiten en incidenten, over veiligheid, over werkprocessen etc."
Heb je vragen over dit bericht?
Neem dan gerust contact op met Annelies Oosten, onze kwaliteitsfunctionaris, via kwaliteit@dokterdrenthe.nl of bel haar op: 06‑16670678
Benieuwd naar deel 2? Klik hier.