Van A naar BBL
Het opleiden van nieuwe doktersassistenten is noodzakelijk om de huisartsenzorg in Drenthe toegankelijk te houden. Het opleiden van BBL-ers in de huisartsenpraktijk draagt hieraan bij. Bijna alle opgeleide BBL-es blijven werken in de huisartsenzorg. Ons doel is dat het opleiden van BBL-doktersassistenten net zo normaal wordt als het opleiden van huisartsen (AIOS).
Een BBL wat?
Nog even een stapje terug, want wat is een BBL-er? Een BBL-er is een medewerker die én in de huisartsenpraktijk werkt én één dag per week naar school gaat. De student volgt een zogeheten Beroepsbegeleidende Leerweg. De opleiding duurt ongeveer 20 maanden. De BBL-medewerker komt in dienst (krijgt een leer-werkovereenkomst) en kan ook direct meewerken in de praktijk en allerlei taken doen. Dat is dus anders dan bij de BOL-student die enkele weken stage komt lopen.
Wij werken nauw samen met het Alfa-college, zodat we continu in contact blijven over de inhoud en kwaliteit van de opleiding. Het Alfa-college heeft ook het overzicht in potentiële BBL-ers. Dat geeft ons de mogelijkheid om jou als werkgever in contact te brengen met een toekomstige collega.
De voordelen
Het opleiden van een toekomstige doktersassistent geeft veel voordelen. We zetten ze graag nog even voor je op een rij:
- BBL-ers zijn zeer gemotiveerd, ze kiezen bewust voor het vak en 90% blijft werkzaam als doktersassistent in de huisartsenzorg.
- Ze hebben vaak al enige werk- én levenservaring.
- Vanaf dag één heb je al extra handen in de praktijk waaraan je taken over kan dragen.
- Na ongeveer 6 maanden speelt de BBL-er al een rol in het opvangen van ziek- en piekbelasting.
- Ultieme kans om als praktijk je eigen collega op te leiden.
- Ook als je na afronding van de opleiding geen ruimte hebt om de BBL-er in dienst te houden is er sprake van win-win: je hebt 20 maanden een voordelige doktersassistent, die bijdraagt aan het verlagen van de werkdruk en er komen meer doktersassistenten in ons werkgebied, waar je profijt van hebt bij toekomstige vacatures.
Goed om te weten
- De BBL-opleiding duurt gemiddeld 2 jaar (ca 20 maanden).
- Instroommomenten zijn jaarlijks in februari en september.
- Je gaat een leer-werkovereenkomst aan van minimaal 16 uur per week.
- Je kunt subsidie krijgen voor het opleiden van een doktersassistent (via BBL).
Subsidie
Een BBL-er start met een leerlingsalaris. Dit is afhankelijk van achtergrond en ervaring. Een BBL-er die al verpleegkundige is, krijgt bij aanvang al een hoger salaris, maar heeft al meer kennis en is sneller inzetbaar.
Handige downloads voor jou:
Dragen jullie bij aan toekomstbestendige huisartsenzorg?
Wij zijn op zoek naar 3 praktijken die willen starten met het opleiden van een BBL-doktersassistent. Eén van onze collega's wordt jullie vaste contactpersoon en ondersteunt jullie bij proces van A naar BBL. Neem voor meer informatie contact op met Demi Poelman.
Webinar 'Van A naar BBL'
Op 14 mei 2024 hebben wij een Webinar gegeven over alles wat je moet weten om van A naar BBL te komen. Mocht je dit webinar nu gemist hebben, dan kun je een terugkijklink aanvragen via hr@dokterdrenthe.nl!
Meer weten?
Tamara Lobbes
HR-adviseur
[javascript protected email address]