Een update uit de proeftuinen van MGZ
Sinds januari 2024 experimenteren we in vier Drentse proeftuinen met nieuwe samenwerkingsvormen die bijdragen aan toekomstbestendige zorg. In deze nieuwsbrief delen we de stand van zaken en ervaringen tot nu toe.
Anders kijken naar inzet van zorg en behandelingen: Stepped Care
Hoe zit het ook alweer? Met Medisch Generalistische Zorg (MGZ) werken we aan de beweging om ouderenzorg toekomstbestendig te maken. Door een toenemende groei naar vragen om ondersteuning, zorg en behandeling in combinatie met een groeiende schaarste aan zorgprofessionals, wordt het steeds moeilijker voor ouderen om toegang tot zorg te krijgen en te houden. Dit vraagt om kritisch te kijken naar of, wanneer en hoe we zorg en behandeling inzetten. Integraal en persoonsgericht samenwerken (volgens getrapte zorg; Stepped Care) vormt hierin de basis. Dit model kent 2 belangrijke uitgangspunten:
- De vraag en de kracht van de inwoner staan centraal. Waarbij zij in eerste instantie hun vragen samen met hun buurtgemeenschappen invullen. Waar nodig voegen we deskundigheid toe, op basis van wat voor de inwoner belangrijk is.
- Als (specialistische) expertise wordt ingezet, werken we naadloos samen en vullen we elkaar aan. Zo kunnen mensen met een hulpvraag langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Deze beweging maken, vraagt om verbinding, vertrouwen en elkaar de ruimte geven. Samenwerken, zoals o.a. in een kernteam, wordt nog belangrijker. Op die manier kunnen we met MGZ een stap voorwaarts maken en bijdragen aan de doelstelling om de toenemende zorgvraag te kunnen blijven bedienen met hetzelfde aantal professionals.
Doelstelling MGZ:
Met een gelijkblijvende hoeveelheid, herkenbare professionals, de zorg naar tevredenheid blijven bieden, aan meer (kwetsbare) ouderen met een (complexe) ondersteuningsvraag in hun eigen “thuissituatie”.
Update vanuit de 4 proeftuinen: Wanneer kun je wat verwachten?
De afgelopen tijd is er hard aan gewerkt om de ontwikkeling op gang te brengen en op een kleinschalige manier te organiseren. De experimenten binnen de proeftuinen kunnen nu echt gaan starten, zodat we vandaaruit kunnen ontwikkelen en leren.
Regio Emmen
Vanaf 1 september starten we een proeftuin met een Mobiel Geriatrisch Team voor de huisartsenpraktijken en aantal woonzorglocaties in Emmen stad. Het team bestaat uit verschillende disciplines van verschillende organisaties. Dit team van Specialisten Ouderenzorg (SO), Verpleegkundig Specialisten (VS), Physician Assistants (PA) en GZ-psychologen van Treant, Tangenborgh en Icare is voor huisartsenpraktijken tijdens kantooruren te benaderen via het Coördinatiepunt Tijdelijk Verblijf (CTV). Dit betekent dat als een huisarts te maken heeft met een complexe casus er altijd een SO beschikbaar is voor consultatie en medebehandeling. Doordat het contact verloopt via het CTV blijft er voor de huisartsen één telefoonnummer en één plek voor triage. Voor de professionals in het Mobiel Geriatrisch Team betekent het over de grenzen van je eigen organisatie heen werken en afstemmen welke deskundigheid het beste past bij de vraag van de cliënt. Het idee is dat er op die manier één team is voor Emmen. In het najaar hopen we het team uit te breiden met professionals vanuit Coevorden.
Regio Assen
Vanaf 1 oktober starten we in regio Assen de proeftuin met een behandelnetwerk rondom een aantal huisartsenpraktijken in Assen. Waar het in Emmen gaat over één team, gaat het in Assen om het inrichten van verschillende behandelnetwerken rondom een specifiek gebied. Het behandelnetwerk bestaat uit verschillende disciplines van verschillende organisaties (Specialisten Ouderenzorg (SO), Verpleegkundig Specialisten (VS), Physician Assistants (PA) en GZ-psychologen van Icare, Zorggroep Drenthe, Dignis en Interzorg). Per gebied geven meerdere huisartsenpraktijken en een aantal woonzorglocaties met inzet van Specialisten Ouderenzorg (SO), GZ-Psychologen en Verpleegkundig Specialisten (VS) samen invulling aan de MGZ. Door taakherschikking en juiste zorg door de juiste hulpverlener.
Het idee was om met twee behandelnetwerken te starten. Echter door uitval van een aantal SO's, werd dit behandelnetwerk te klein. We hopen dat we in het najaar alsnog met een tweede netwerk kunnen starten.
Regio Meppel
De proeftuin in regio Meppel is vergelijkbaar met die in Assen. Het behandelnetwerk hier bestaat al in samenwerking met de verschillende VVT-organisaties en huisartsenpraktijken. Daarnaast wordt in Meppel gestart met de inzet van een Verpleegkundig Specialist in een woonzorglocatie van ZZWD (Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe).
Regio Hoogeveen
De proeftuin in regio Hoogeveen heeft als vertrekpunt DOS; Domein Overstijgend Samenwerken. Het samenwerken in een buurt of wijk en het versterken/aanvullen van deze beweging. In Hollandscheveld, Krakeel en Zuidwolde starten verschillende samenwerkingen met het opzetten van een sterk (sociaal) wijkteam. Er sluiten professionals aan bij de inwonerskracht in de wijk of het dorp. In Hollandscheveld gebeurt dit door samenwerking te starten tussen de dorpscoöperatie, de verschillende huisartsenpraktijken en VVT-organisaties. Concreet wordt daar gestart met casuïstiekbespreking in een Multidisciplinair Overleg (MDO).
Verpleegkundig leiderschap: van ideeën naar plannen
Verpleegkundigen en casemanagers spelen een belangrijke rol in de veranderingen en toekomstbestendig maken van de ouderenzorg. Zij zijn een belangrijke schakel in de toeleiding naar de juiste zorg en ondersteuning en daarmee in het reduceren van de toestroom naar medische zorg. Een aantal verpleegkundigen hebben hun ideeën gedeeld in dialoogsessies. Vandaaruit komt er aandacht voor de volgende onderwerpen: netwerkvorming, triage, zorgcoördinatie/casemanagement, inzet van technologie, het optimaliseren van werkafspraken en het verstevigen van verpleegkundig leiderschap. Het komend half jaar wordt dit concreter uitgewerkt in plannen.
Nieuwe organisatievormen in ontwikkeling?
In het najaar zijn er gesprekken gevoerd met verschillende instellingen en organisaties over het inrichten van samenwerkingsvormen, genaamd de governance. Dit is belangrijk om de samenwerkingen die we starten binnen MGZ te kunnen borgen. Ook wordt er literatuuronderzoek gedaan. Vandaaruit beschrijven we verschillende scenario's. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit voeren de gesprekken. Een werkgroep met afvaardiging van organisaties betrokken bij MGZ begeleiden het proces.
Projectteam
Het programma MGZ voor Kwetsbare Ouderen is onderdeel van de Gezonde Marke. De stuurgroep MGZ bestaat uit vertegenwoordigers uit VVT-organisaties, huisartsenzorg in Drenthe, Zorgbelang Drenthe, Denktank60+. Vilans, Erasmus Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Capaciteitsorgaan participeren in diverse deelprojecten.
Medisch Generalistische Zorg Drenthe richt zich op een bredere doelgroep dan alleen kwetsbare ouderen. Het programma is voor ouderen met verschillende ondersteuningsvragen, waarbij preventie en zelfregie centraal staan.
Contactpersonen projectteam
- Roeli Mossel, Voorzitter Struugroep MGZ, roeli.mossel@nncz.nl
- Annewijke van Keulen, Projectleider proeftuinen Assen, Emmen, Hoogeveen, a.vankeulen@dokterdrenthe.nl
- Ingeborg Weuring, Projectleider proeftuin Meppel, i.weuring@dokterdrenthe.nl
- Jolanda Groothuis, Projectleider Verpleegkundig Leiderschap, j.groothuis@icare.nl
Meer weten over MGZ? Lees hier het vorige nieuwsbericht.