Slim samenwerken in de keten? Digitaal consulteren!
Als huisarts kom je soms voor vraagstukken te staan waarbij de blik van een specialist handig kan zijn. Een korte lijn om af te stemmen welke vervolgstap het beste is voor de patiënt, zonder meteen door te verwijzen naar de tweede lijn. Of een moment van afstemming over een lopend behandeltraject in het ziekenhuis. In deze gevallen is digitaal consulteren de oplossing. Met digitaal consulteren is het voor huisartsen mogelijk om op een laagdrempelige manier de expertise van een kaderhuisarts of specialist in te schakelen.
Hoe werkt digitaal consulteren?
Digitale consultatie geeft je als huisarts de mogelijkheid om digitaal een adviesvraag voor te leggen aan de specialist, zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis hoeft. Dit doe je via VIPLive door een consultatie te starten en te kiezen voor ‘Digitale consultatie’. In de vervolgstappen kies je het gewenste specialisme en stel je de vraag. De vraag wordt binnen 48 uur door de desbetreffende poli beantwoord. Digitale consultatie is dus niet bedoeld voor spoedvragen. Als de specialist de consultatievraag heeft beantwoord, krijgt de huisarts via VIPLive antwoord van de specialist. De huisarts bespreekt dan de vervolgstappen met de patiënt.
Win-win voor huisarts, specialist én patiënt
Met de inzet van het digitale consult verkorten we de lijnen tussen huisartsenpraktijk en specialist. Zo kunnen we onnodige verwijzingen naar de tweede lijn voorkomen. En als er na consultatie uiteindelijk toch een verwijzing volgt, dan zal deze efficiënter en gerichter zijn. Het proces bespaart zowel de huisarts, als de specialist, als de patiënt tijd en geld. De huisarts ontvangt een vergoeding voor de digitale consultatie en de specialist voor het beantwoorden van de vraag. Een bijkomend voordeel is dat je als huisarts op een hele laagdrempelige en eenvoudige manier, je kennis verrijkt. Dit komt de kwaliteit van zorg in de huisartsenpraktijk ten goede. Kortom: een win-win voor alle partijen.
Declaratieproces en tarief
Het declaratieproces gaat als volgt: de huisarts stelt een digitale consultatievraag. De kaderhuisarts of medisch specialist beantwoordt deze vraag en sluit vervolgens de digitale consultatie af in VIPLive. Met deze afsluiting wordt de declaratie in gang gezet voor de medisch specialist én de huisarts. Als huisarts hoeft je in VIPLive dus niets te doen om de declaratie in gang te zetten.
Wil je zien welke declaraties zijn aangeleverd en zijn uitbetaald? Log dan in op VIPLive en ga naar: Declareren > Zorggroepdeclaraties > Bundeloverzicht.
Dokter Drenthe declareert bij de start van elk kwartaal de afgesloten consultaties van het voorgaande kwartaal bij de zorgverzekeraar. Nadat de zorgverzekeraar de declaraties heeft goedgekeurd, betalen wij de vergoeding aan de huisarts en de medisch specialist uit. De tarieven zijn vastgesteld door de zorgverzekeraar.