Routekaart voor nieuwe woonzorginitiatieven in Drenthe
In maart 2024 is de lancering aangekondigd van een nieuwe handreiking ter ondersteuning van initiatiefnemers van nieuwe woonzorglocaties in de regio Drenthe. De handreiking benadrukt het belang van samenwerking en afstemming rondom het thema wonen met zorg in Drenthe. Dokter Drenthe is partner van de Alliantie Drentse Zorg met Ouderen en daarmee een van de initiatiefnemers van deze ontwikkeling.
"In onze provincie hebben we als zorgverleners, gemeenten en verzekeraars een gezamenlijke uitdaging om de zorg voor onze kwetsbare inwoners zo goed mogelijk te organiseren," zegt een woordvoerder van de Alliantie Drentse Zorg voor Ouderen. "Het aantal ouderen zal toenemen tot 2050, daarna hebben we blijvend te maken met een gemiddeld oudere bevolking. De veranderende samenstelling van de bevolking stelt ons voor een veranderende woonopgave waarin goede organisatie van zorg onmisbaar is. We zien in Drenthe al veel mooie wooninitiatieven ontstaan die bij deze beweging aansluiten, echter brengt dit ook uitdagingen met zich mee."
Een voorbeeld van deze uitdagingen is dat huisartsen zich niet altijd bevoegd en bekwaam te voelen om kwalitatief goede zorg te verlenen aan WLZ-geïndiceerde patiënten of patiënten met complexe problematiek. Zoals bij de medische behandeling of bij complexe verpleegkundige zorg. Tegelijkertijd geven gemeenten aan weinig zicht te hebben op dergelijke signalen. Inzet van expertises om elkaar te ondersteunen is wenselijk. Door goede afspraken te maken tussen alle betrokken partijen, kan de juiste zorg op de juiste plek worden georganiseerd.
"Daarom zijn wij in de Alliantie Drentse Zorg met Ouderen op zoek gegaan naar samenwerkingen die helpend zijn om ook in de toekomst goede zorg voor ouderen te kunnen blijven garanderen," vervolgt de woordvoerder. "Met verschillende partijen hebben we gekeken welke afstemming vooraf nodig is voor de opzet van nieuwe woonzorgvoorzieningen en dit verwerkt in de routekaart."
De handreiking verzoekt initiatiefnemers om voorafgaand aan de opzet van een woonzorginitiatief in overleg te gaan met het zorgkantoor, de gemeente, huisartsenzorg en collega-zorginstellingen. Dit om te voorkomen dat onduidelijkheid ontstaat over wie wat doet en wanneer.