Ouderenzorg, hoe zit het ook alweer met declareren?
Deze vraag krijgen wij regelmatig en dus zetten we alle informatie duidelijk voor je op een rijtje. De financiering van de ouderenzorg gaat als volgt:
- De huisartsenpraktijk krijgt geld voor twee uur per week coördinator kernteam-taken, opstellen agenda, MDO organiseren, contact houden met het netwerk etc.
- Daarnaast krijgt de huisartsenpraktijk een vergoeding voor 28% van de 75-plussers. Van deze vergoeding kunnen de gesprekken met de ouderen gevoerd worden. Dat betekent dat deze gesprekken door niemand gedeclareerd mogen worden, want hiervoor komt immers de vergoeding van 28%.
- De huisarts en/of doktersassistent declareert wel voor de medisch inhoudelijke acties die volgen, zoals bijvoorbeeld een gesprek en adviezen over vallen, incontinentie, polyfarmacie etc. Voor een ACP-gesprek mag je een dubbel consult declareren. De POH declareert niet. En verder declareert iedereen (ook de POH) de M&I verrichtingen, zoals MMSE en doppleronderzoek.
Maakt de praktijk gebruik van de nieuwe POH-S financiering, die sinds 2022 aangeboden wordt door Zilveren kruis, dan mag de POH alles wat buiten de ketenzorg gedaan wordt declareren. Dat betekent voor ouderenzorg dat voor medische inhoudelijke contacten een consult/visite gedeclareerd mag worden. Let op: met deze financiering wordt niet de lumpsum financiering bedoeld.
Heb je vragen over dit bericht?
Neem dan contact op met een van onze praktijkconsulenten via: praktijkconsulenten@dokterdrenthe.nl