Onderzoek leefstijlinterventie bij depressie (LIVES)
Binnen de huisartsenpraktijk zetten we nadrukkelijk in op het aanmoedigen van een gezonde leefstijl. Zo werken we in Drenthe in verschillende programma’s en initiatieven al effectief aan het bevorderen van een gezonde leefstijl bij chronische aandoeningen. Het bieden van tijdige en passende ondersteuning bij psychische problematiek blijft een uitdaging. We zijn daarom blij dat een nieuwe gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is ontwikkeld die rekening houdt met de specifieke kwetsbaarheid van depressieve patiënten. Het UMCG is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van deze leefstijlinterventie voor depressie (LIVES). Dit in samenwerking met GGZ Drenthe, Provincie Drenthe en Dokter Drenthe.
Doorbreken vicieuze cirkel
Depressie is een veelvoorkomende aandoening en gaat vaak samen met een ongezonde leefstijl. Deze ongezonde leefstijl kan zorgen voor een toename aan depressieve klachten, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Een leefstijlinterventie kan deze cirkel mogelijk doorbreken.
Het UMCG heeft daarom samen met GGZ Drenthe een leefstijlinterventie ontwikkeld voor mensen met depressieve klachten onder behandeling bij de huisarts. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verminderen van de klachten. In het LIVES onderzoek wordt gekeken naar de effecten en haalbaarheid van deze interventie genaamd GLI LEEF. GLI LEEF biedt jou als huisarts een extra interventiemogelijkheid bij de behandeling van depressieve klachten. En kan daarmee bijdragen aan een vermindering van de druk op je huisartsenpraktijk.
Interesse om deel te nemen aan LIVES?
Het onderzoek vindt plaats in Drenthe waar de interventie in overleg met Dokter Drenthe op verschillende plaatsen wordt aangeboden. Dit najaar gaan de eerste groepen van start. Nieuwe huisartsenpraktijken kunnen zich nog aanmelden. Ben je geïnteresseerd om mee te werken aan dit onderzoek? Neem dan contact op via livesstudy@umcg.nl voor meer informatie.