Leren van Casuïstiek | 17 mei 2023
Op een zondag in de tijd van de coronapandemie zien we een meisje van 13 jaar op de huisartsenspoedpost. Zij is op vrijdag beoordeeld door de eigen huisarts in verband met hoge koorts en keelpijn. Vier weken daarvoor heeft ze Covid-19 doorgemaakt.
Op vrijdag is er contact geweest met de kinderarts omdat de huisarts dacht aan de ziekte van Kawasaki. Gezien de afwezigheid van huidklachten, een goede reactie op paracetamol en ibuprofen en de duidelijk verdikte lymfeklieren bij tekenen van een keelinfectie leek deze niet waarschijnlijk. Afwachtend beleid is afgesproken.
Moeder belt nu omdat ze zich zorgen maakt over de zwellingen in de hals van haar dochter. Dochter ligt sinds vrijdag op bed en wordt steeds zieker. De huisarts op de huisartsenspoedpost ziet een matig ziek alert reagerend meisje. De keel is rood, tonsillen zijn aan beide kanten gezwollen. Er is geen deviatie. Er zijn gezwollen lymfeklieren palpabel in de hals.
Op verdenking tonsillitis wordt flucloxacilline gestart en een vangnet-advies gegeven.
In verband met uitbreiding van klachten, ondanks antibiotica, wordt zij 3 dagen later opgenomen in het ziekenhuis waar de diagnose MIC-S wordt vastgesteld.
Volledig herstel heeft tot nu toe niet plaatsgevonden. Long-Covid wordt vermoed.
Pediatric inflammatory multisystem syndrome
Het multisysteem inflammatoir syndroom bij kinderen (MIS-C) ook wel pediatric inflammatory multisystem syndrome (PIMS) is een zeldzaam ziektebeeld. De geschatte incidentie van MIS-C is 316 personen per 1.000.000 SARS-CoV-2-infecties bij mensen jonger dan 21 jaar. Het is een ernstige aandoening, waarbij de patiënt risico loopt op progressieve myocarddisfunctie, die kan leiden tot cardiovasculaire shock. 95% van de opgenomen kinderen met deze aandoening bleken niet gevaccineerd.
Onderscheidend voor MIS-C en Covid-19 lijken de mucocutane afwijkingen, de multisysteemverschijnselen en de cardiale betrokkenheid (perimyocarditis). Mucocutane afwijkingen kunnen zich in allerlei verschillende hoedanigheden voordoen. Ze kunnen lijken op viraal exantheem, urticaria en de mucocutane afwijkingen die we zien bij de ziekte van Kawasaki (zoals een conjunctivitis of aardbeientong).
Een aantal belangrijke kenmerken onderscheiden MIS-C van de ziekte van Kawasaki. Zo hebben kinderen met de ziekte van Kawasaki zelden gastro-intestinale verschijnselen of een shock door circulatoire insufficiëntie. Daarnaast lijken kinderen met MIS-C, op basis van de huidige data, gemiddeld ouder dan kinderen met de ziekte van Kawasaki.
MIS-C treedt 3 tot 6 weken na een SARS-CoV-2-infectie op
MIS-C-criteria volgens de WHO-richtlijn
- Kinderen en adolescenten van 0-19 jaar met koorts ≥ 3 dagen
- én 2 of meer van de volgende kenmerken:
- Huiduitslag of bilaterale non-purulente conjunctivitis of mucocutane inflammatie (mond, handen of voeten)
* Hypotensie/shock
* Tekenen van myocarddysfunctie: pericarditis, valvulitis, coronairafwijkingen (inclusief echografische bevindingen of verhoogd troponine/NT-proBNP)
* Tekenen van coagulopathie (PT, APTT, verhoogde d-dimeren)
* Acute gastro-intestinale verschijnselen (diarree, braken of buikpijn) - én verhoogde inflammatiemarkers (BSE, CRP of procalcitonine)
- én geen andere voor de hand liggende microbiële verwekker van inflammatie, zoals bacteriële sepsis, stafylokokken of streptokokken toxic shock-syndroom
- én aangetoonde Covid-19-infectie (RT-PCR, antigeentest of serologie) of gedocumenteerd contact met Covid-19-patiënt
Bron: Huisarts en Wetenschap, augustus 2022, Hyperinflammatoir syndroom (MIS-C) post-Covid-19 bij kinderen.
Heb je vragen over dit bericht?
Neem dan contact op met Annelies Oosten, onze kwaliteitsfunctionaris via kwaliteit@dokterdrenthe.nl of bel haar op: 06‑16670678