Hart voor Elkaar: zoeken naar nieuwe manieren van zorg verlenen
Zorg ontvangen dichtbij huis. Zelf doen wat je zelf kunt, met digitale ondersteuning die helpt waar het kan. En naar de huisarts of specialist als het écht nodig is. Als we de zorg zo kunnen organiseren, houden mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven.
Het is ook echt nodig om de zorg anders te organiseren. Er is sprake van dubbele vergrijzing in onze provincie. Dat betekent dat we steeds ouder worden en dus dat het aantal ouderen stijgt. Als we blijven doen wat we nu doen, zijn er straks te weinig mensen om een goede kwaliteit van zorg te blijven geven. Daarom werken we als vertegenwoordiger van de Drentse huisartsen samen met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) aan een gezamenlijk programma: Hart voor Elkaar. We zoeken naar nieuwe manieren om zorg te verlenen. Te beginnen bij de zorg voor patiënten met chronische hartaandoeningen, omdat in Drenthe het aantal mensen met hartklachten snel stijgt.
Nieuwe manieren om zorg te verlenen
Denk bij nieuwe manieren van zorg verlenen aan het verplaatsen, voorkomen of vervangen van zorg door bijvoorbeeld digitale zorg. Zoals beeldbellen of appen met de zorgverlener. Of aan thuismeten via telemonitoring, waarbij de patiënt thuis bepaalde gegevens invult in een app. Zorgverleners houden op afstand in de gaten hoe het met iemand gaat. Ze geven advies en ondernemen actie als het nodig is. En ook het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen om veilig en snel onderzoek te doen. Daarnaast gaan de huisarts en medisch specialist (nog) meer samenwerken. Dat zorgt ervoor dat een patiënt langer bij de huisarts onder behandeling kan blijven – dichtbij huis.
Een voorbeeld
Praktisch betekent Hart voor Elkaar dat de verschillende zorgverleners samen kijken naar alle stappen die iemand met een bepaalde chronische (hart)aandoening kan doorlopen. Een goed voorbeeld is een patiënt met klachten van een onregelmatig kloppend hart (boezemfibrilleren). De patiënt komt bij de huisarts, die doet onderzoek, verwijst door naar het ziekenhuis en er volgt een behandeling.
Bij elke stap stellen de zorgverleners nu de vraag wat anders of beter kan.
- Wat kan de patiënt zelf? Heeft die voldoende informatie om op het juiste moment zorg te vragen?
- Welke digitale hulpmiddelen kunnen we beter inzetten? Denk aan thuismeten en digitaal communiceren. Of aan digitale consulten, waarbij de huisarts de medisch specialist digitaal laat meekijken en adviseren.
- Kunnen we zorg verplaatsten van het ziekenhuis naar thuis? Kan de huisarts hoofdbehandelaar worden of blijven in plaats van de cardioloog?
- Hoe zorgen we ervoor dat niet onnodig dubbel onderzoek wordt gedaan?
Veranderingen voor andere patiëntgroepen
Binnen Hart voor Elkaar doen we ervaring op met nieuwe manieren van zorg verlenen. En werkt het, dan wordt het breder doorgevoerd binnen cardiologie én bij andere chronische patiëntgroepen. In het ziekenhuis en in de huisartsenzorg. Want als bijvoorbeeld thuismeten bij hartfalen (of bij COPD, waar we dit al doen!) werkt, dan werkt dit vast ook bij andere chronische aandoeningen. Daarmee worden de resultaten van Hart voor Elkaar breed inzetbaar binnen de zorg. En zorgen we er samen voor dat we ook in de toekomst goede zorg kunnen blijven geven aan de mensen die dat echt nodig hebben.
Hart voor Elkaar is een transformatieprogramma van Dokter Drenthe en het WZA, dat gefinancierd wordt met geld dat de overheid beschikbaar heeft gesteld in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Het programma loopt tot januari 2026. Het uitgangspunt is het leveren van passende zorg en het verlenen van de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek.