Zorgen voor de patiënt, zónder dat je hem ziet?
Regiearts Claudia Visser: “Leuker dan ik had gedacht en minder ingewikkeld dan gevreesd!”
Sinds een jaar of twee werken de Drentse huisartsenspoedposten met regiediensten. Tijdens zo’n dienst is er een huisarts – de regiearts – die overzicht houdt op wat er op alle Drentse huisartsenspoedposten gebeurt. Claudia is er vanaf het begin bij betrokken geweest. “Ik vond dat Drenthe ook met regieartsen moest gaan werken. En als je vindt dat je het nodig is, dan moet je er ook moeite voor doen,” vertelt ze. Claudia is 21 jaar huisarts, waarvan 18 als praktijkhouder in Appelscha. Een aantal keer per jaar draait ze op zaterdag een regiedienst. “Het is een leuke uitdaging. Denken in urgentie in plaats van diagnoses.”
De regiearts heeft de laatste stem
Op zaterdag werk je als regiearts samen met een regie-triagist. Als team ben je beschikbaar voor alle triagisten in Drenthe, maar ook voor externen, zoals een ambulanceverpleegkundige. De regie-triagist handelt veel telefonische vragen af en de regiearts doet de digitale autorisatie van alle acties. Je geeft en controleert adviezen en beantwoordt vragen. Op die manier ondersteun je de triagisten ‘in het veld’. “Twijfelen ze over het sturen van een ambulance, dan kunnen ze even snel met mij overleggen.”
Je denkt mee en daarnaast controleer je als regiearts alle adviezen en uitkomsten van de telefoongesprekken met patiënten. “Dus als er een telefonisch advies is gegeven en de patiënt hoeft niet gezien te worden, dan lees ik de rapportage van de betreffende triagist na. Uiteindelijk besluit ik als regiearts of het de juiste keuze is of dat er bijvoorbeeld teruggebeld moet worden. Deze ‘rugdekking’ wordt door de triagisten erg gewaardeerd.”
Als een triagist even wil overleggen, kan dat ook. Denk aan onderwerpen zoals medicatie-advies of behandeling van terminale zieken. Ook als er een visite wordt geadviseerd, dan geeft de regiearts hier goedkeuring voor. Net als wanneer de urgentie opgeschaald of juist afgeschaald moet worden. Het is de regiearts die de laatste stem heeft.
Beter leren kijken
Of het werken met regiediensten zo heeft uitgepakt als ze had gehoopt? “Boven verwachting,” vertelt Claudia. “Ik vind het leuker dan gedacht en minder ingewikkeld dan gevreesd. Door de duidelijke taakverdeling kan iedereen gefocust werken. Als regie-team zit je met z’n tweeën op kantoor. Daardoor kun je rustig en geconcentreerd je werk doen. De huisartsen op de spoedpost hoeven geen telefoontjes en overlegjes te doen, dus zij kunnen zich bezighouden met het spreekuur en de visites.”
Collega’s vragen Claudia weleens of het niet lastig is om situaties te beoordelen zonder dat ze de patiënt zelf ziet. Hoe kun je nou van papier beoordelen of iets goed is uitgevraagd? Dat valt mee. “Er zijn zulke duidelijk kaders en werkafspraken, dat je daar écht op kunt vertrouwen. En ja, dan kan je dus een patiënt helpen zonder dat je hem zelf ziet.”
Van huisarts naar regiearts
“Het is wel nodig om anders te leren kijken. Als regiearts leer je weer actiever te werken met het triagescherm. En zo leer je weer anders te kijken naar beoordeling van urgentie. Je leert vooral om béter te kijken en dan heb je er vertrouwen in dat je de patiënt niet hoeft te zien”.
Voordat Claudia de rol van regiearts op zich kon nemen, heeft ze een korte opleiding gedaan. “Dat was heel handig en bruikbaar, want je krijgt tijdens de opleiding vooral veel voorbeelden te horen. Dat maakt het heel praktisch.”
Het team van regieartsen en -triagisten evalueert ook regelmatig op deze manier. Zo blijven ze alert. Naast de opleiding is een aantal jaar werkervaring ook noodzakelijk. “Vooral om het werk op een ontspannen manier te kunnen doen,” geeft Claudia aan. “We zouden ons regieteam graag versterken met een aantal huisartsen. Dan kunnen we de kwaliteit van werken en het werkplezier op de huisartsenspoedposten waarborgen en blijven vergroten.” Ze roept ervaren huisartsen dan ook van harte op om contact op te nemen met haar of met Dokter Drenthe. “Huisartsen die op zoek zijn naar een extra uitdaging, kunnen in deze rol veel betekenen voor de patiënt én de collega’s.”