Leren van Casuïstiek: Wondroos in plaats van gordelroos; sepsis herkennen
Een 50-jarige man bezoekt zijn huisarts in verband met koorts en huidafwijkingen aan zijn rechteronderbeen. De huisarts schrijft Flucloxacilline voor en geeft hem het advies opnieuw contact op te nemen als hij zieker wordt of als de huidafwijking uitbreidt.
Het vervolg
In de daaropvolgende nacht belt zijn echtgenote. Zij vertelt dat haar man zich ziek voelt en bijna flauwvalt. De triagist vraagt of de patiënt zelf aan de telefoon kan komen. Hij vertelt dat de pijn in het rechterbeen erger is geworden, dat hij erg misselijk is en dat hij niet kan staan door slapte in zijn spieren. Hij is gisteren gestart met antibiotica en heeft nu 3 giften gehad. Op de vraag van de triagist waar de ‘gordelroos’ zit antwoordt de patiënt dat er blaren, etter en roodheid op het rechteronderbeen te zien zijn.
De triagist stelt de ABCDE veilig, kiest de ingangsklacht huid/borstklachten en komt uit op een urgentie U3. Omdat het gaat om een 2e contact overlegt de triagist met de huisarts en stelt de volgende vraag: Is er iets medicamenteus mogelijk om deze heftige klachten te verminderen?De dienstdoende huisarts rijdt op dat moment visite en beantwoordt de vraag vanuit de auto. De huisarts leest in de medicatielijst dat patiënt Methadon (ex-drugsgebruiker) gebruikt en schat in dat dit al zou moeten werken voor de gordelroos. De huisarts adviseert de patiënt om nu paracetamol te nemen en zich morgenochtend ter beoordeling te melden op de huisartsenspoedpost.
De afloop
In het ziekenhuis bleek dat de patiënt een sepsis had met nierinsufficiëntie op basis van Streptococ groep A. Patiënt verbleef 18 dagen op de IC en werd gedialyseerd.
Leerpunten: Het herkennen van sepsis/septische shock is erg moeilijk
De bevindingen van de calamiteitencommissie zijn als volgt:
Wondroos/gordelroos valt binnen de Nederlandse Triage Standaard onder ingangsklacht ‘huidklachten/borstontsteking’. Hier en in de ABCD-check worden geen vragen gesteld over vegetatieve verschijnselen (C-probleem). Het NTS ondersteunt hier onvoldoende. De calamiteitencommissie heeft een verzoek bij het NTS ingediend om dit aan te passen.
Heb je vragen over deze casus?
Neem dan contact op met de calamiteitencommissie via Annelies Oosten, onze kwaliteitsfunctionaris via kwaliteit@dokterdrenthe.nl of bel haar op: 06‑16670678