Voorbereiding inzet digitale triage
Toekomstbestendige inzet
Vanaf 1 januari 2026 gaat het nieuwe Inkoopbeleid huisartsenzorg 2026-2027 van Zilveren Kruis in. Het nieuwe beleid geeft ruimte voor innovatieve oplossingen, mits ze bijdragen aan: meer tijd voor de patiënt, gezond werken in de praktijk en passende inzet van technologie.
Als regionale huisartsenorganisatie hebben wij van de zorgverzekeraar de opdracht om, samen met de huisartspraktijken, te verkennen hoe we digitale triage toekomstbestendig en werkbaar kunnen inzetten in Drenth
Waarom nu aandacht voor digitale triage?
Digitale triage wordt steeds vaker gezien als onderdeel van een duurzame oplossing voor de toenemende druk op de huisartsenzorg. Denk aan:
- Efficiëntere inzet van praktijkcapaciteit
- Vergroten van zelfredzaamheid bij patiënten
- Beter overzicht en sturing op zorgvraag
Rol Dokter Drenthe in dit traject
- We onderzoeken op dit moment welk advies we aan de praktijken gaan geven over de inzet van digitale triage.
- Dit doen we in afstemming met de zorgverzekeraar.
- Het is mogelijk dat de inzet van digitale triage wordt opgenomen in de lumpsum financiering vanaf 2026.
Belangrijke uitgangspunten voor digitale triage-tools
Om bij te dragen aan toekomstbestendige huisartsenzorg, vinden wij het belangrijk dat digitale triage-tools voldoen aan een aantal essentiële voorwaarden:
- Goede integratie met het HIS: de triage-informatie moet zonder extra werk of fouten in het huisartseninformatiesysteem belanden.
- Ontzorging van zorgverleners: de tool moet de werkdruk verlagen, niet verhogen.
- Veiligheid en betrouwbaarheid: de tool moet voldoen aan actuele eisen rondom privacy en gegevensbeveiliging.
- Datagedreven inzichten: gebruik van geanonimiseerde data om de zorg en organisatie in de praktijk verder te verbeteren.
- Gebruiksvriendelijkheid: laagdrempelig in gebruik, ook voor minder digitaal vaardige patiënten.
- Naadloze aansluiting op triage tijdens ANW-uren: het is van groot belang – ook voor de inwoners van onze regio – dat digitale triage tijdens kantoortijden goed aansluit op de werkwijze van de huisartsenpost. Een uniforme aanpak voorkomt verwarring, zorgt voor continuïteit in zorg en versterkt het vertrouwen van patiënten.
Het vervolg
Als huisartspraktijk is het goed om alvast kennis te nemen van de beleidsontwikkelingen en na te denken over de eigen praktijkwensen en -behoeften rondom triage. We vragen je om nog geen definitieve keuzes of investeringen in digitale triage-oplossingen te doen. Zijn er vragen op dit vlak? Benader dan vooral de praktijkadviseurs van Dokter Drenthe.
Half juli volgt een concreter advies over de inzet van digitale triage. Daarin gaan we ook in op mogelijke gezamenlijke inkoop, (technische) eisen en mogelijke leveranciers. Samen willen we toewerken naar een duurzame en goed georganiseerde inzet van digitale triage in de regio.