Spaakverwondingen bij kinderen...Hoe zit het ook alweer?
Naar aanleiding van enkele MIP-meldingen brengen we graag onderstaande landelijke richtlijn bij jou onder de aandacht. De spoedeisende hulp in Nederland ziet per jaar ongeveer 4600 kinderen onder de 12 jaar met een spaakverwonding. Dit zijn zo'n 12 kinderen per dag. Een spaakverwonding ziet er op het eerste gezicht vaak niet ernstig uit. Maar het uitwendige letsel is geen indicator voor de werkelijke ernst van het letsel.
Fractuur of confusie? Lastig te voorspellen.
In 25-30% van de gevallen blijkt er een fractuur te zijn. Bij 25% van de kinderen met een fractuur blijkt dat op basis van het klinische beeld niet te voorspellen is welk kind een fractuur heeft en welk kind alleen een contusie.
Een standaardfoto van de enkel bij elk kind met een spaakverwonding lijkt dus gerechtvaardigd. Salter Harris-1 fracturen worden met een gispspalk behandeld. Daarnaast werkt een gipsspalk antalgisch en bevordert het de mogelijkheid tot wondgenezing. Daarom is een gipsspalk bij een spaakletsel in de meeste gevallen geïndiceerd.
Leerpunt
Ook bij kinderen met spaakverwondingen die op het oog weinig klachten vertonen is een verwijzing naar de spoedeisende hulp geïndiceerd. Op dit moment voeren we vanuit elke huisartsenspoedpost overleg met de spoedeisende hulp om de onderlinge samenwerking voor direct verwijzen te bespoedigen.
Heb je vragen over dit bericht?
Neem dan contact op met Annelies Oosten, onze kwaliteitsfunctionaris, via 06 16670678 of mail haar: kwaliteit@dokterdrenthe.nl