Medische vraag - 17 mei 2023
Fascïitis necroticans: een zeer zeldaam en ernstig ziektebeeld
Een 33-jarige man heeft sinds 5 dagen keelpijn en is benauwd. Hij belt zaterdagochtend omdat hij schor is geworden en slikklachten heeft. Zijn voorgeschiedenis vermeldt alcohol- en drugsgebruik. De dienstdoende huisarts ziet hem binnen het uur en ziet een zwelling met pus van de Re tonsil en pijnlijke vergrote lymfklieren in de hals Re. Hij stelt de diagnose tonsillitis/peritonsillair infiltraat en geeft hem feneticilline.
Die avond belt hij dat hij nog benauwder is geworden en zijn stem heser is. Opnieuw wordt hij gezien door de huisarts en deze stelt dezelfde diagnose en adviseert pijnstilling. De volgende dag belt hij omdat hij veel pijn aan de ribbenkast links heeft, de keel gaat een stuk beter. Hij krijgt een afspraak op het spreekuur, maar belt af omdat de ibuprofen goed geholpen heeft. In de nacht belt hij kreunend met veel pijn op de ribbenkast links, hoge koorts en geeft aan dat hij rode kwaddels ophoest. Er wordt een ambulance gestuurd en in het ziekenhuis wordt hij met de diagnose fascïitis necroticans opgenomen op de IC.
Fasciitis necroticans is een zeer zeldzaam (4 op 100.000) en ernstig ziektebeeld met een hoge mortaliteit 20-40%.
Welke gegevens uit bovenstaande casus kunnen je aan deze diagnose doen denken?
Klik hier om naar de vraag en de meerkeuze-antwoorden te gaan.
Antwoord van 25 april 2023
Lees hier de vorige vraag terug. Het juiste antwoord van 25 april over een 48-jarige vrouw die al fietsend het evenwicht verloren door een auto die haar bijna aanreed met gevolg dat zij op haar gezicht viel is: c) Mevrouw krijgt het advies eerst de dienstdoende tandarts te bellen en zo nodig daarna de huisartsenspoedpost voor het beoordelen van het aangezicht (wond van de lip).
Toelichting
Bij tandletsel (uitgeslagen, verplaatste of losse tanden) is een zo spoedig mogelijke beoordeling bij de tandarts nodig om permanente schade te voorkomen dan wel te beperken. Het beoordelen van de wond op haar lip kan later (binnen 12 uur na het trauma).
Meer informatie over trauma’s van het gebit:
- Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. (2010) Richtlijn tandletsel.
https://knmt.nl/praktijkzaken/richtlijnen/klinische-praktijkrichtlijnen/tandletsel
Zie hieronder de opvallende reacties. In totaal reageerden maar liefst 153 personen.
Heb je vragen over dit bericht?
Neem dan contact op met Annelies Oosten, onze kwaliteitsfunctionaris via kwaliteit@dokterdrenthe.nl of bel haar op: 06‑16670678