Hart voor Elkaar: eerste nieuwe zorgconcepten krijgen vorm
Hart voor Elkaar is het transformatieprogramma waarmee WZA en Dokter Drenthe de zorg samen anders gaan inrichten. Na de officiële kick-off in januari zijn nu ook de werkgroepen gestart en krijgen de eerste nieuwe zorgconcepten praktisch vorm.
Met Hart voor Elkaar zoeken we naar mogelijkheden om de zorg toekomstbestendig te maken. We voeren bewezen zorgconcepten (o.a. digitale zorg, telemonitoring) breed in bij patiëntgroepen met bijvoorbeeld hartfalen en boezemfibrilleren. Patiënten worden gestimuleerd meer zorg op zich te nemen, met de verwachting dat hiermee de druk op de zorg afneemt. Er wordt gestart bij de cardiologische zorg en wanneer een zorgconcept succesvol is, wordt dit vervolgens toegepast bij andere chronische patiëntgroepen. Zo’n zorgconcept heet in het programma een usecase.
Transmuraal thuismeten bij hartfalen
In het WZA worden patiënten met hartfalen al sinds 2019 begeleid met een thuismeetprogramma. Zij hebben alleen contact met de zorgverleners als de metingen of de situatie daar aanleiding toe geven. Er zijn dus geen vooraf ingeplande controleafspraken meer, vertelt Saskia. We willen nu ontdekken of deze organisatie van zorg ook inpasbaar is in de huisartsenpraktijk. “We gaan nu een transmuraal thuismeetprogramma ontwikkelen, waarmee de patiënt begeleid wordt ongeacht wie de hoofdbehandelaar is en in welke fase van de behandeling de patiënt zit.” Het ontwikkelen van een transmuraal thuismeetprogramma is een uitgebreid en complex proces, zegt Saskia. De werkgroep wordt dan ook breed samengesteld met onder andere een huisarts, cardioloog, hartfalenverpleegkundige en een praktijkondersteuner van de huisarts (POH). “Als we de nieuwe werkafspraken uiteindelijk hebben vastgelegd in een transmurale werkafspraak, gaat dat de zorgverleners echt helpen. Zij houden hierdoor straks meer tijd over om de groeiende groep cardiologische patiënten de zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben.”
Zorgpad aorta ascendens dilatatie
De tweede usecase die van start gaat, richt zich op het opnieuw inrichten van het zorgpad voor patiënten met een verwijde aorta. Lianne is hierbij de projectleider. “Patiënten werden altijd vervolgd bij een verwijde aorta van meer dan 35 mm. Maar op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek is er ruimte om dat pas te doen vanaf een diameter van meer dan 40 mm. Daarnaast blijkt dat we stabiele patiënten eens in de drie tot vier jaar kunnen inplannen voor een controle, in plaats van jaarlijks zoals we nu doen.” Net als bij de eerste usecase levert dit tijd op voor de zorgverlener. Dat geldt ook voor het gerichter inzetten van echocardiografie bij deze patiëntengroep, zegt Lianne. “Tot nu toe wordt bij een controle het totale hart in beeld gebracht. Door alleen een specifiek deel van het hart te bekijken, is tijdwinst te behalen.” Een vierde aanpassing van het zorgpad gaat over het beter inzetten van de digitale communicatie tussen patiënt en cardioloog. “Het periodiek vervolg kunnen we ook schriftelijk doen, via BeterDichtbij.”
Transformatieplan
De komende tijd worden steeds meer usecases opgestart. Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan het bijgewerkte transformatieplan, zodat dit op korte termijn bij de zorgverzekeraars kan worden aangeboden ter goedkeuring.
Meer weten?
Neem dan contact op met Michel Dijkman via m.dijkman@dokterdrenthe.nl