Dit is Dokter Drenthe
Dit is Dokter Drenthe: Nienke
Ze werkt intussen zes jaar als triagist bij ons. Je kan haar tegenkomen op de huisartsenspoedpost in Meppel. Daar kwam ze binnen als ‘guppy', naar eigen zeggen. Inmiddels is ze een onmisbare schakel en breidde ze haar takenpakket flink uit. Dit is Dokter Drenthe: Nienke.
Een dienst op de huisartsenspoedpost
Als triagist neemt Nienke de telefoon op en verzorgt ze consulten tijdens het digitale spreekuur bij de huisartsenspoedpost tijdens avonden, nachten, weekenden en feestdagen. Ze luistert naar de klachten van de zorgvrager en is erin getraind om de juiste vragen te stellen en zo de urgentie van de patiënt te bepalen.
Op die urgentie speelt ze in. Moet er een ambulance naar de zorgvrager? Gaat er een huisarts langs? Komt de patiënt zelf meteen naar de huisartsenspoedpost? Of kan de klacht wachten tot de volgende werkdag, zodat de eigen huisarts verder helpt?
Dichtbij het vuur
Wanneer een patiënt naar de huisartsenspoedpost komt, ontvangt Nienke die zelf. “Het contact met de mensen vind ik fijn. Ik spreek ze aan de telefoon en daarna zie ik ze ook echt. Dat is op veel plekken in Nederland niet zo. Bij ons lukt dat wel, omdat wij daadwerkelijk op de huisartsenspoedpost aanwezig zijn. Triagisten in andere regio's werken vaak in een triagecentrum. Dat is vergelijkbaar met een callcenter.”
Wat deze functie ook uniek maakt: triagisten mogen zelfstandig medisch-technische handelingen uitvoeren. In overleg met de dienstdoende huisarts mogen ze zelf (kleine) ingrepen doen. “Soms hechten, verbinden en injecteren we zelf”, vertelt Nienke.
Persoonlijke ontwikkeling
“Door de jaren heen gaf ik aan dat ik mijn werkzaamheden wilde uitbreiden. De mogelijkheden werden meteen bekeken en ik pakte een nieuwe, extra taak op”, zegt Nienke. Binnen Dokter Drenthe is er altijd ruimte om het gesprek aan te gaan over ontwikkeling. Samen bekijken we graag waar jouw kansen liggen.
Gezelligheid en sfeer
Een triagedienst kan hectisch zijn. “We werken hard, maar hebben het ook gezellig met elkaar. Er is een fijne sfeer. Tijdens avonddiensten bestellen we weleens eten. Een pizza, bijvoorbeeld. De zorgvragen gaan altijd door, ook tijdens het eten. Dus soms wordt die pizza koud, maar het blijft gemoedelijk”, besluit Nienke met een lach.