Advance Care Planning: zorg voor goede registratie
ACP in de huisartsenpraktijk: zorg voor goede registratie
In Drenthe nemen inwoners steeds meer zélf de regie als het gaat om de voorbereiding van hun laatste levensfase. Het project dat onder zorgverleners bekend is als ACP (Advance Care Planning) of Proactieve Zorgplanning, heeft al mooie resultaten opgeleverd. De laatste levensfase wordt steeds bespreekbaarder. Steeds meer inwoners leggen hun wensen vast in een ACP-plan bij de huisarts. Om de toegevoegde waarde van het ACP-plan nóg voelbaarder te maken voor de patiënt en zorgverlener brengen we een aantal zaken onder de aandacht.
ACP-plan in VIPLive voor 24/7 beschikbaarheid
Als je in een consult de wensen van een patiënt hebt besproken, dan leg je deze vast in een ACP-plan via VIPLive. Goede registratie van de wensen zorgt ervoor dat deze ook kunnen worden nageleefd op het moment dat de patiënt voor keuzes komt te staan.
Hoe leg je de wensen voor de laatste levensfase vast?
- Vraag de patiënt of hij een levenstestament heeft. Maak hierover een aantekening op A20 in het HIS.
- Leg in het HIS vast dat je een gesprek hebt gehad over het levenseinde (op A20). Maak hier een attentiewaarde van om te zorgen dat dit in beeld blijft.
- Leg het gesprek vast in het ACP-plan in VIPLive. Deze wordt ook uitgewisseld met de huisartsenspoedpost. Bekijk hier de instructie: Advance Care Planning (ACP) – VIPLive Support.
- Heb je een patiënt in de laatste levensmaanden of -dagen? En wil je hier als huisarts bereikbaar voor zijn? Maak dan via de reguliere route een patiëntmemo/’Rode map melding’ aan in VIPLive Spoed EPD. Zo zorg je ervoor dat de huisartsenspoedpost in geval van spoed een melding krijgt van zowel het ACP-plan, als je bereikbaarheid voor palliatieve zorg. Let op: deze patiëntmemo is alleen voor informatie-uitwisseling tussen de praktijk en de huisartsenspoedpost.
En hoe zit het dan ook alweer met de ‘Rode Map melding’?
Voorheen gebruikte je als huisarts via je eigen HIS de patiëntmemo in VIPLive Spoed EPD – ook wel de ‘Rode map melding’ - voor het gehele palliatieve stuk. Al deze informatie sla je nu op in het ACP-plan in VIPLive. Daarmee komt de registratie van de ACP-informatie in de patiëntmemo te vervallen. De reden hiervoor is dat het ACP-plan in de toekomst uitwisselbaar wordt met andere zorgverleners in het netwerk zoals wijkverpleging, ambulancezorg, SEH, etc. Overige informatie zoals een telefoonnummer voor spoedgevallen kan nog steeds via de eerder aangegeven patiëntmemo in VIPLive Spoed EPD.
Maak gebruik van de toolkit
Voor het informeren van patiënten zijn allerlei materialen ontwikkeld. Download ze gratis op ACP Drenthe (Advance Care Planning) (voorbereidinglaatstelevensfase.nl). Op de website staat daarnaast veel informatie voor zorgverleners én patiënten. Wil je de folders fysiek ontvangen? Vraag dit gerust aan via secretariaat@dokterdrenthe.nl. Wil je een (grote) informatiebijeenkomst organiseren voor patiënten over het gesprek over het levenseinde? Dan kan je gebruik maken van een draaiboek voor en informatie over sprekers, toneel, etc. Voor meer info en advies kun je contact opnemen met Hennita Schoonheim, projectleider ACP Drenthe via projectleideracp@dokterdrenthe.nl.