Persoonsgericht en Integraal Zorgprogramma
In 2016 zijn we, samen met de Universiteit Maastricht en met steun van Zilveren Kruis, een traject gestart om te onderzoeken hoe we de Drentse huisartsenzorg duurzaam kunnen organiseren. Het resultaat: de ontwikkeling van TARGET, het Persoonsgerichte en Integrale Zorgprogramma voor chronisch zieken.
Laag-complex versus hoog-complex
In dit programma organiseren huisartsenpraktijken de zorg voor patiënten met laag-complexe problemen (de ‘alledaagse’ zorg) zo efficiënt mogelijk. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van e-health toepassingen, beeldbellen of door zorgprocessen gestructureerder in te richten. Zo krijgt de huisartsenpraktijk meer ruimte om zorg op maat te bieden aan patiënten met complexe problematiek of hoge gezondheidsrisico’s.

Elke huisarts zijn eigen plan
Niet het systeem, maar de ideeën van de huisartsenpraktijk zijn leidend. De praktijken hebben zelf de regie en kunnen de zorg zo inrichten dat het past bij hun patiëntenpopulatie en hun eigen ideeën en voorkeuren. Dit beschrijft de praktijk in een praktijkontwikkelplan. Dokter Drenthe zorgt op basis van dit plan voor de juiste faciliteiten en coaching.
Randvoorwaarden
Huisartsenpraktijken krijgen daadwerkelijk de autonomie om een eigen plan te ontwikkelen en uit te voeren: je ontvangt integrale financiering. Deze 'lumpsum' mag je naar eigen inzicht besteden, passend bij het praktijkontwikkelplan.
Daarnaast zijn praktijken niet langer verplicht bepaalde (ketenzorg)indicatoren op structurele basis te registreren. Je bepaalt dus zelf wat je nuttig en zinvol vindt om te monitoren. Uiteraard houd je je daarbij aan de geldende richtlijnen en standaarden.

Meer weten?
Sophie de Reus
Procescoördinator Integrale Zorg
[javascript protected email address]