Integrale ouderenzorg
Ouderdom komt met veranderingen op alle levensdomeinen, zoals werk, scholing, relatie, financiën en wonen. Sommige ouderen blijven vitaal, terwijl anderen kwetsbaar en afhankelijk zijn van (medische) zorg, begeleiding en hulpmiddelen. Om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen is het daarom belangrijk vroegtijdig zicht te krijgen op de wensen en beleving van ouderen. Huisartsen, thuiszorg, wijkverpleging, welzijnswerk en specialisten-ouderengeneeskunde kunnen de zorg en begeleiding dan beter afstemmen op de behoeften van de oudere. Dit vraagt om goede samenwerking en optimalisatie van de zorgketen.
In de huisartspraktijken is momenteel circa 20-35% van de 75-plussers kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om de zorg voor hen anders te organiseren, zeker als we weten dat het aantal ouderen fors toeneemt tot 4,7 miljoen in 2041. Dit heeft een enorme impact op de zorg en begeleiding die nodig is vanuit welzijn, de eerste lijn en tweede lijn.
Programma Integrale Ouderenzorg Drenthe
Sinds 2018 draait het programma Integrale Ouderenzorg Drenthe, dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen in pilots Emmen en Hoogeveen. Bijna alle Drentse huisartsenpraktijken organiseren de ouderenzorg nu op deze manier.
Ben je op zoek naar praktische informatie over dit zorgproces, het protocol of andere handige informatie rondom ouderenzorg? Die kun je hier vinden, je wordt doorverwezen naar een afgeschermd deel.

Meer weten?
Jaap te Velde
Coördinator integrale ouderenzorg
[javascript protected email address]