Hoofdthema
De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg zijn fors. In de ideale situatie start de behandeling van alle wachtenden binnen de Treeknorm* van 14 weken. Dit wordt in Drenthe vaker niet dan wel gehaald.
In oktober 2021 zijn we samen met het expertteam GGZ van Dokter Drenthe en een afvaardiging** van de GGZ Drenthe begonnen met kijken naar de patiëntreis vanaf de huisartsenpraktijk tot en met GGZ Drenthe.
De patiëntreis GGZ blijkt in de praktijk een inefficiënt en vermoeiend proces te zijn voor zowel de patiënt als de zorgprofessional.
* De Treeknorm is de maximale aanvaardbare wachttijd voor zorg. Voor de GGZ geldt een Treeknorm van 4 weken voor aanmeldwachttijd en 10 weken voor behandelwachttijd.
** Psychiater, leanexperts, behandelcoördinatoren
Wat kun je doen om de patiëntreis te verbeteren?
De patiëntreis willen we prettiger, slimmer en menselijker laten verlopen. Een persoonsgerichte benadering, met de focus op positieve gezondheid, staat daarin centraal. In de reis lopen we meer naast de patiënt, werken we samen en coachen we. Gericht, betrokken en met aandacht.
Het doel is om de patiënt de juiste hulp op het juiste moment te bieden, waardoor alle stappen onderdeel worden van het herstelproces. Dus bij de aanmelding en het invullen van een vragenlijst, maar ook gedurende de wachttijd werkt de patiënt al aan herstel met een interventieprogramma.
Los van de doorloopsnelheid (kwantiteit) hebben we als vertrekpunt de kwaliteit van de reis genomen. Het is aannemelijk dat de wachttijden zullen afnemen en dit zien we daarom als een belangrijk bijeffect (noodzakelijke bijzaak).
Verbeterthema's
Om het doel – een prettige patiëntreis – te realiseren, is een aantal verbeterthema's vastgesteld:
- Consultatie: de consultatie tussen huisartsenpraktijk en GGZ verbeteren en uniformer inrichten.
- Zorgdomein en verwijzing verbeteren: POH-GGZ en huisarts kunnen eenvoudiger een verwijzing doen met meer informatiewaarde voor de ontvangende zorgverlener.
- Wachtlijstbegeleiding (overbruggingszorg): We zorgen voor een soepele overgang van ‘kortdurende-laag-intensieve-zorg’ naar ‘specialistische-zorg’.
- Sneller afschalen (terugverwijzing): Behandeling wordt afgeschaald waar dat kan en cliënten en vervolgzorg kunnen vertrouwen op een snelle overname bij terugval.
- Opschoning wachtlijsten: Transfertafel inregelen om de juiste zorg op de juiste plaats te organiseren.
- Co-creatie met voorliggend veld: Meer en efficiënter inzetten van voorliggend veld (welzijn/maatschappelijk werk).