
Werken op de huisartsenspoedpost
De huisartsenspoedpost is dé plek waar inwoners terecht kunnen bij medische spoedzorg vragen, op het moment dat de eigen huisartsenpraktijk gesloten is. Dus in de avond, nacht, het weekend en op feestdagen. Om de juiste zorg te kunnen verlenen werken er triagisten op de spoedpost. Als triagist heb jij een belangrijke rol. Je bent de oren en ogen van de dienstdoende huisartsen. Je geeft zelfzorgadviezen via de digitale route of telefonisch. Je handelt consulten af en bied je ondersteuning aan de huisarts met medisch-technisch handelen.
Op de post doen we het sámen. Met het team van balie-assistenten, chauffeurs, collega-triagisten en huisartsen gaan we voor de beste spoedzorg. Bij ons is de patiënt in de juiste handen. En om dat te kunnen garanderen zoeken wij nieuwe collega's.
Wat het werk allemaal precies inhoudt, wie we zoeken en wie je collega's worden lees je hier.
Even voorstellen
Aangenaam, mijn naam is Dokter Drenthe. Als triagist werk ik op één van de vier huisartsenspoedposten in onze provincie. Hier kunnen inwoners terecht wanneer ze acute huisartsenzorg nodig hebben op het moment dat hun eigen huisartspraktijk gesloten is. Wat mijn functie zo bijzonder maakt? Ik bepaal telefonisch of digitaal de urgentie, besluit over de vervolgstappen én voer (kleine) medische handelingen uit. Ik vertel je welke competenties nodig zijn voor deze functie.

Goed luisteren
Luisteren is goud waard. Zeker in mijn rol. Door het verhaal van de zorgvrager goed aan te horen, filter ik de belangrijkste informatie. Daardoor kan ik een situatie goed inschatten en de urgentie bepalen. Om noodgevallen te kunnen onderscheiden, is een medische achtergrond nodig. Ik leerde voor doktersassistent. Collega's schoolden zich als verpleegkundige (mbo of hbo) en volgden een interne, verdiepende opleiding tot triagist.
Rust bewaren
Het komt voor dat patiënten zich in een noodsituatie bevinden en contact opnemen met de huisartsenspoedpost. Of dat ze in paniek zijn door een heftige situatie. Dan is het belangrijk om de rust te bewaren. Vraag naar de benodigde gegevens en help de patiënt zo snel mogelijk verder. Laat je niet beïnvloeden door de onrust van een zorgvrager.
Snel schakelen
De ene patiënt stootte een teen, de ander verkeert in een levensbedreigende situatie of er is een reanimatie van een kind nodig. Dat is snel handelen, zeker wanneer zulke hulpvragen zich in korte tijd opvolgen. Het is jouw verantwoordelijkheid dat iedere zorgvrager de hulp krijgt die nodig is.
Samenwerken
Het contact tussen triagisten en huisartsen is nauw. We kennen elkaar goed en kunnen daardoor snel overleggen en om advies vragen. Vertrouwen kenmerkt de samenwerking. Dat werkt twee kanten op. Het is noodzakelijk dat huisartsen ons kunnen vertrouwen, omdat ze alles autoriseren. En wij kunnen erop vertrouwen dat onze urgentie serieus genomen wordt en een huisarts actie onderneemt als wij besluiten dat dat nodig is. Zo'n samenwerking is ontzettend fijn.
Wij zoeken nieuwe collega's

Een dienst op de spoedpost
Kom erachter hoe een dienst eruitziet, welke klachten voorbijkomen en hoe een triagist dan handelt.

Dit is Dokter Drenthe
Lees het verhaal van Nienke, triagist in Meppel. Je kan haar tegenkomen op de huisartsenspoedpost in Meppel.

Blog
Werken als triagist heeft vele voordelen. 5 redenen waarom jij bij Dokter Drenthe wilt werken als triagist.