Samenwerken in de wijk
Merk jij ook dat je veel patiënten met vraagstukken op sociaal en psychisch terrein, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid, in de spreekkamer krijgt? Dit geeft vaak een extra belasting op de praktijk, terwijl voor veel van deze vraagstukken al initiatieven door welzijn zijn ontwikkeld, maar weten we niet van het bestaan. In de scholing “samenwerking in de wijk” ga je inzoomen op jouw wijk: wat zijn de behoeftes van jouw populatie en welke initiatieven zijn daarvoor al ontwikkeld of moeten nog ontwikkeld worden.
Door vergrijzing en meer patiënten met een chronische ziekte stijgt de zorgvraag. Tegelijkertijd worden de vraagstukken in de spreekkamer steeds complexer van aard dankzij Multi morbiditeit en een maatschappelijke en sociale component. Het zorgaanbod vermindert juist door schaarste aan personeel. Kortom, het zorgsysteem loopt vast. Maar er is hoop!
De zelf- en samenredzaamheid van inwoners is hoog. Niet alles hoeft te worden opgelost in zorg, maar kunnen mensen met (digitale) hulp zelf of gezamenlijk in hun wijk oppakken. Multidisciplinaire samenwerking in de wijk wordt daarom steeds belangrijker voor de huisartsenpraktijk. De samenwerking met partners uit het sociale domein en de eerste en tweede lijn is een speerpunt.. Deze samenwerking moet jou als huisarts twee zaken opleveren:
- Meer regie en plezier in zijn/haar werk ervaren
- Meer (zorg)vragen buiten de huisartspraktijk oplossen
Deze cursus is ontwikkeld om huisartsen en het praktijkteam te helpen de samenwerking in de wijk vorm te geven.
Leerdoelen
Na afloop van de training:
- Ben je je bewust van de noodzaak en de mogelijkheden om de kerntaak ‘zorg coördinatie’ vorm te geven
- Ben je je bewust van de noodzaak en de mogelijkheden om zorgvragen in het sociale domein, buiten de praktijk, op te lossen
- Heb je een heldere visie op je persoonlijke rol in het samenwerken in de wijk
- Weet je hoe je gebruik kunt maken van de functionarissen van Dokter Drenthe: de gemeente -coördinator en netwerkcoördinator
Inhoud
Deelnemers:
Per praktijk neemt er een duo deel: een huisarts en de praktijkmanager
Tijdinvestering:
Twee bijeenkomsten van 3 uur
Programma:
17.30 - 18.00 uur Inloop met soep en broodje
18.00 - 21.00 uur Scholing
Voorbereiding:
Je krijgt voor beide bijeenkomsten een korte voorbereidingsopdracht.