Belangrijke mijlpaal behaald in ACP
Door corona weten we hoe belangrijk het is om het ACP-gesprek vroegtijdig te voeren. Daarom werken we aan de Drentse bewustwordingscampagne ‘voorbereiden laatste levensfase’ en hebben we een stappenplan voor het voeren van dit gesprek in de huisartsenpraktijk. Nieuw is dat afspraken die je maakt met je patiënt voortaan zijn in te zien op de huisartsenpost! Dit betekent betere informatie-uitwisseling voor betere zorg in de laatste levensfase.
Test geslaagd
Jan Schaart en Yoeri Zuidwijk hebben deze informatieoverdracht begin deze maand getest tijdens de avonddienst én het werkt. Yoeri, CMIO en huisarts in Assen, vertelt over het vastleggen van ACP in de huisartsenpraktijk en de link met de posten:
We adviseren om de wensen van de patiënt vast te leggen in VIPLive. Je bereikt dit eenvoudig via een single sign-on knop in het HIS. Vervolgens kies je links op het scherm ‘gezondheidsoverzicht’ en selecteer dan in het middenscherm ‘Advance Care Planning’. Dat zie je rechtsboven staan. Hier leg je de afspraken vast en je kunt vanuit hier terugkoppelen naar het bronsysteem. Ook kun je de afspraken exporteren als pdf, wellicht handig om te delen met je patiënt, mantelzorger of bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige.
De verschillende huisartseninformatiesystemen kunnen niet allemaal koppelen met al deze ketenpartners en posten. Daarom is gekozen voor het delen van deze informatie in VIPLive. Ook het gestructureerd vastleggen van deze informatie zorgt er op termijn voor dat overtypen in een ander systeem niet meer nodig is.

Huisartsenspoedposten
Als het ACP in VIPLive is ingevuld, dan is dit ook zichtbaar in Topicus spoed op de huisartsenspoedposten. Je ziet een rode balk met daarin informatie die essentieel is tijdens spoed; denk aan het wel of niet-reanimeren en het wel of niet insturen. Dat zijn de behandelaanwijzingen uit het ACP. Nu is deze informatie dus al in te zien op de huisartsenposten. Daarnaast zijn we ook bezig om deze informatie te delen (mits de patiënt daar toestemming voor geeft) met de wijkverpleegkundige, de meldkamer ambulance en het ziekenhuis.
Afspraken: korte en lange termijn
Het ACP komt als een postbericht in het HIS; bij sommige afspraken maak je dan ook een probleem aan, denk aan niet-reanimeren. Deze afspraken zijn vaak voor de langere termijn. Voor de korte termijnafspraken, zoals doseringen van pompstand morfine, lijkt het ACP formulier minder geschikt. Dit komt door de snelheid van ‘het erbij pakken' en de manier van terugkoppelen als edifactbericht in het HIS. Wat dan wel? De P-regel in het HIS is hiervoor geschikt. Omdat er soms veel contacten zijn met een patiënt in de laatste levensfase is het zoeken van deze informatie niet altijd even makkelijk. Zeker niet in spoedsituaties, zoals tijdens de ANW-diensten.
P-regel
Dan is de rode-mapmelding, nu ‘MEMO’, een praktische methode om snel de actuele status te kunnen zien van het medisch beleid. Je kunt de P-regel met de afspraken copy-pasten naar de memo. De memo bereik je via de single sign-on knop in het HIS, via zorgplein en dan Topicus zorgportaal. Klik hierna in het VIPLive zorgportaal op de knop: ‘Mijn patiënten centrale huisartsendienst Drenthe’. Dan zie je de knop ‘toevoegen’. Je kiest hier voor basismemo toevoegen. Hier kun je informatie invoeren die relevant is. Denk aan: ‘patiënt met gemetastaseerd coloncarcinoom, heeft morfinepomp met 2mg morfine per uur. Midazolampomp is reeds aanwezig, bij eventuele onrust starten met 2mg per uur en bolus van 5mg. SPEC-team is betrokken. Bij visite graag mij eerst bellen, als het kan doe ik die zelf.’ Dit is belangrijke informatie die de triagist en dienstdoende huisarts direct kunnen gebruiken.
Onbekend
Soms is een patiënt nog niet bekend in Topicus spoed; dan is het de bedoeling hem of haar zelf aan te melden. Hiervoor voer je het BSN in, waarna je de patiënt kunt toevoegen. Je hoeft hier alleen de verplichte velden in te vullen: achternaam, geboortedatum, geslacht, postcode en huisnummer. Hierna kun je de memo toevoegen. Zo kun je op drie plekken informatie over de patiënt zien.
- HIS: lopende zaken, consulten, voorgeschreven medicijnen.
- MEMO: overdracht voor de huisartsenpost met de lopende zaken. Zoals je ook een patiënt zou overdragen aan een collega-huisarts in de praktijk als je vakantie hebt.
- ACP VIPLive: afspraken voor alle patiënten, ook in de laatste levensfase met afspraken over reanimeren en ziekenhuisopname.
Meer weten?
Heb je vragen over dit bericht, neem dan contact met ons op via info@dokterdrenthe.nl of bel naar 088 050 4000. Voor patiëntenfolders kijk op www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl Informatie voor professionals vind je op www.acpdrenthe.nl.
